Eduroam

Osnovna šola Pesnica (s POŠ Pernica) nudi možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem.

Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in uporabnikom omogoča gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole in osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj v OŠ Pesnica dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje. Vsi uporabniki s priklopom na omrežje sprejemajo pravile dopustne uporabe.

Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

Za uspešno priključitev v brezžično omrežje morate imeti  tudi veljavno uporabniško ime v domeni ospesnica.si.

Oblika uporabniškega računa: ime.priimek@ospesnica.si

Navodila za priklop

Podrobna navodila za priklop v eduroam omrežje najdete na strani Arnes.
Lahko pa si pomagate tudi s prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi EduroamCAT.

Za uspešno prijavo v omrežje Eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji. Učenci in delavci šole uporabite obstoječe uporabniško ime, ki ga imate v domeni ospesnica.si, v obliki ime.priimek@ospesnica.si oz. zaprosite za dodelitev pri razredničarki ali kontaktni osebi.

Kontaktna oseba

Boris Fliser (kabinet računalništva)

Prilagodi izgled strani
Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.