Zaključni del likovne kolonije, namenjen dokončanju poslikave zunanje stene šole, se je odvil v Tednu umetnosti, 26. 5. 2022. V goste smo povabili znanega mariborskega grafitarja Tea Ivančiča – Teosona. Z devetošolci je izvedel delavnico grafitarstva in jih podučil o primerni uporabi sprejev. Učenci so se pred poslikavo lotili idejne zasnove grafita, ki je povezan s trajnostnimi, okolju prijaznimi rešitvami na temo Mladi in dediščina. Raziskujemo pozabljeno in na novo odkrito kulturno dediščino – Pesniški viadukt. Z njim so povezane zgodbe o železnici, ki je spremenila podobo Pesniške doline in vplivala na razvoj našega kraja. Tako smo preteklost povezali s sedanjostjo in prihodnostjo ter z grafitom soustvarili današnjo podobo kraja in razmišljali o potencialu kulturne dediščine v prihodnosti. Z umetniško akcijo – grafitiranjem so se učenci aktivno vključili v ohranitev dediščine v domačem kraju in predstavili Pesniški viadukt kot izhodišče novega znaka šole.

Mentorica Tadeja Vraber

Ču ču po dolini odmeva
in v naših srcih zgodi se razcvet
(Nika Kegl, 9. b)

Razcvet pa se je zgodil tudi na predstavitvi pesniške zbirke učencev Osnovne šole Pesnica Pesniški viadukt v četrtek, 16. 6. 2022, v šolski knjižnici. Na literarnem večeru so se z lastno pesmijo predstavili šolski pesniki, prisotni pa so bili tudi nekateri avtorji ilustracij. Prijeten program sta povezovali šestošolki Ella Thaler Perovic in Brina Trampuš, program pa je doživeto popestrila Laura Kodrin na kitari.

Gordana Rodinger in Mihaela Fike

10. junija 2022 je bil večer rezerviran za nagrado za NAJ BRALCE od 1. do 5. razreda. 10 prebranih in predstavljenih knjižnih del je bila vstopnica za NOČ BRANJA. Veliko učencev je osvojilo to nagrado. Nagrado, da se prespi v šoli.

Večer smo pričeli čisto pravljično. Obiskali sta nas pravljičarka Zdenka Gajser in pravljičarka ter ilustratorka Alenka Spacal. Kar začarali sta nas s svojim pripovedovanjem in nas tako ponesli v pravljični svet. Iskreno smo jima hvaležni. Tako začarani smo nadaljevali večer ustvarjalno. Na voljo je bilo kiparjenje, slikanje, izdelovanje naprstnih lutk, poustvarjalno pisanje in priprava dramatizacije. Vsak je našel kaj zase.

Kmalu so se oglasili prazni želodčki in za le-te je poskrbel kuhar Marjan. Mmm, kako je pasal hot dog in palačinke. Hvala!

In že je padla noč in čas je bil za raziskovanje okolice šole. Odpravili smo se na sprehod z lučkami. Malo so svetile naše, malo pa kresničke, a bilo je razburljivo.

Očke so bile že malo zaspane po vrnitvi, a z veseljem smo si predstavili naše ustvarjanje. Nastalo je veliko izdelkov in kar dve dramski predstavi.

V poznih večernih urah je bil čas za postiljanje postelje. Spalnica je bila veliiika. In kot se spodobi, smo pred spanjem še malo brali, malo klepetali in kar hitro zaspali.

Noč je bila kratka, a sladka. Po jutranjem razgibavanju pa je sledilo malo polnjenje želodčkov, urejanje vtisov in že je bil čas za odhod domov.

Izkušnja je bila zanimiva in neprecenljiva.

Za zaključek šolskega leta in v pozdrav poletju po težkih COVID časih, smo 1. 6. 2022 preživeli lep glasbeno obarvan dopoldan.

V prvem delu so nastopili naši talenti. Oder je zapolnilo devet mažoretk:  prvošolka Niki Koželj, drugošolke Neja Cehner, Zoja Ploj, Leja Pokorni, in Tinkara Zorec, četrtošolka Evelina Babič Vohar ter petošolke Ema Pokorni, Eva valenčak in Maja Valentan. Julian Koželj in Hanna Haferlbauer sta se predstavila z igranjem na klavir. Učenci so uživali in s ploskanjem spodbujali pevke Lino Šabeder, Anuško Cekič, Elin Kovačič, Emo Metličar, Dominiko Babič Vohar in Laro Potrč. Teja Lipar je zaplesala ob petju Lare Potrč. Miha Truntič je že pravi pianist – njegovo igranje je bilo doživeto in tehnično dovršeno. Zoja Peršak Dugina se je graciozno in lahkotno v ritmih valčka predstavila z baletno točko. Nila Raner nas je osupnila s temperamentnim jazz plesom. Prireditev sta samozavestno povezovala Tjaša Bohl in Miha Jagodič.

Ko govorimo o talentih, ne moremo brez Sare Brumen. Sara nam je že ušla, obiskuje namreč 1. letnik II. gimnazije. Je stara znanka projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Lani je v starejši kategoriji osvojila 1. mesto s pesmijo Kje ste zdaj, za katero je sama napisala glasbo in besedilo ter jo zapela ob lastni spremljavi na kitaro. Tokrat nam je dih vzela s pesmima Apologize in Somethig’s got a hold on me.

Učence je v gibanje, ples in petje z različnimi zvrstmi glasbe zvabil glasbenik, raper 6pack Čukur s pevko Tanjo in z didžejem Aljažem. Na oder je ponovno povabil Saro Brumen, ki je suvereno, brez skupnih priprav in vaj, kot da je del njegovega nastopa, bila del njegovega koncerta.

V petek, 10. 12. 2021, je v računalniški učilnici potekala debatna delavnica, v kateri so sodelovali mladi debaterji:

  • RAČKE: Tjaša Bohl, Ema Metličar, Anja Fras, Lucija Kodrin, Marina Cehtl
  • TRIO ADIJO: Izak Ušen, Lan Adler, Tjaš Trstenjak
  • MALI RIŽEKI: Jaka Rožman, Miha Jagodič, Teo Letonja

Naši mentorji debaterji Nikita Herzog, Mihael Truntič in Aljaž Jagodič so jih popeljali v zanimivi svet debate s pomočjo debatne trditve PES JE BOLJŠI HIŠNI LJUBLJENČEK KOT MAČKA.

Kdo ve, morebiti pa so te ure navdušile nove debaterje!

Društvo prijateljev mladine Pesnica je ob svetovnem dnevu otroka (20. 11.) podarilo vsem učencem na področju Občine Pesnica obisk pisatelja Primoža Suhodolčana. Na OŠ Pesnica in v podružnični šoli v Pernici smo ga gostili 26. 11. 2021. Njihov namen je bil obdariti vse otroke in hkrati prispevati k uresničevanju vzgojnih in učnih ciljev na neopazen in nevsiljiv način.

Učenci so bili prireditve zelo veseli. Primož Suhodolčan je eden najbolj branih slovenskih mladinskih pisateljev. Njegove knjige so priljubljene, učenci jih poznajo, radi berejo, saj so polne humorja. Njegovi junaki imajo glavo in nos povsod tam, kjer ne bi smeli. Zato so otrokom blizu. Takšen je bil tudi njegov nastop: zanimiv, duhovit, poln smeha in zasnovan tako, da učence privabi v knjižnico po več zgodb.

Hvala Društvu prijateljev mladine Pesnica in gospodu Primožu Suhodolčanu.

Za nami je tudi drugi, zadnji del naše šole v naravi. Kljubovali smo vremenu in spoznavali Strunjan, se kopali v bazenu in praznovali rojstni dan. V petek pa se polni spominov vračamo proti domu.
Učiteljici

Za nami sta 1. in 2. dan šole v naravi. Zraven plavanja smo se sprehodili do Strunjana, malo čez soline, bili pa smo tudi na izletu z ladjico v Piranu.
Sedmošolci

22. septembra pa smo gostili dr. Nino Ano Jäger, doktorico pravnih znanosti.

Predavanje je bilo na temo Učenci s posebnimi potrebami – med pravico, dolžnostjo in odgovornostjo. Na predavanju so se nam pridružili tudi strokovni delavci OŠ Kungota.

Število otrok s posebnimi potrebami narašča in šole se soočamo s številnimi vprašanji, dilemami in težavami na tem izjemno občutljivem področju.

Predavateljica nam je predstavila, razložila in opozorila,  iz svoje bogate prakse, na najpogostejše napake, ki jih šole naredimo in na  s tem povezano poklicno odgovornostjo  zaposlenih na šoli.

Starši si otrokovo korist pogosteje razlagajo drugače kot šola.

Predavateljica nas je opolnomočila na konkretnih primerih iz prakse, predstavila je učinkovite rešitve in najpomembnejše pravne prvine, ki nam lahko zagotavljajo strokovno in avtonomno delovanje na tem izredno zahtevnem področju delovanja z učenci s posebnimi potrebami.

V uvod novega šolskega leta je prišel 31. 8. 2021 v goste predavatelj Marko Juhant. Specialni pedagog, bivši ravnatelj, avtor številnih knjig o vzgoji otrok in še bi lahko naštevali. Predvsem pa je izvor zelo uporabnih nasvetov, saj izhaja iz širokega teoretičnega in praktičnega pedagoškega znanja.

Za strokovne delavce je imel predavanje z naslovom Punce, glavo gor, kot je tudi naslov njegove knjige.

Juhant pravi, da se mora vsak učitelj  sicer zavedati odgovornosti svojega poslanstva, a mora biti tudi ponosen na svoje delo in se ne pustiti pogojevati od raznih zunanjih pritiskov.

O poklicu učitelja je premišljeval na primerih  iz razreda, iz prakse in učiteljski poklic prikazal  takšnega kot je. Poskušal nas je  motivirati s poudarkom na učiteljevih  spretnostih in osebnostnih značilnosti, ki jih učni načrti ne predpisujejo, učenci pa jih želijo –  učitelja, ki jim izkazuje pozornost, učitelja, ki jih sliši, učitelja, ki pred njih postavlja praktične naloge in jih ob njih vodi do teoretičnih spoznanj, učitelja, ki zna v dobro učencev zastaviti meje in jih osmisliti, učitelja, ki z osem minutnim objemom zna potolažiti. Zbornica naj nam, strokovnim delavcem,  postane  šolski inkubator.

Prilagodi izgled strani
Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.